duminică, 23 martie 2014

Surse posibile de venit in mediul rural

Acest ghid se vrea de ajutor si inspiratie pentru cei care vor sa fie autosustenabili (desi e imposibil), la tara, si voi incerca sa dau cateva idei sa va fie mai usor, sunt cheltuieli neprevazute in general medicale (pentru oameni sau animale), poate ca vine o grindina serioasa sau ceva calamitate naturala ori un incendiu provocat de om si ramanem fara productie, poate trebuie sa cumparam cateva produse de la magazin, gen butelie pentru gaz, medicamente, produse de ingrijire a corpului, haine, unelte care nu le putem face, alt calculator. Oricum si daca locuim la sat ar trebui sa platim: Electricitate + Taxa Tv, Internet + Televiziune, sa reincarcam telefonul ca sa putem fi sunati sau sa putem suna. Inafara de aceste cheltuieli, ar fi si taxele pe care avem de le platit dar mai ales factura la curent.

Oricum e bine sa avem o rezerva de fonduri in caz de nevoie sau pentru diverse cheltuieli.

In cele ce urmeaza voi incerca sa fac o lista cu potentiale surse de venit in mediul rural, sper ca o data cu trecerea timpului sa adaug mai multe, voi incerca sa le pun pe categorii, desi nu ma pricep prea bine la asta.

Surse posibile de venit in mediul rural:

1. puteti lucra cu ziua, de exemplu in constructii, daca invatati sa faceti constructii naturale, sobe, fantani, racordari la apa, crepat lemne, sapat in gradina, stat cu oile, cineva sigur are nevoie candva aceste aptitudini
2. puteti face acasa o munca migaloasa (un mestesug), puteti impleti paie sau nuiele, face lumanari, construi unelte din lemn pentru bucatarie sau gradinarit, puteti face obiecte de uz caznic, decorativ sau de artizanat, puteti face croitorie, sau repara pantofi, ceasuri electronice  si electrocasnice (se mai strica).
3. puteti sa faceti o sera ingropata si sa cultivati salata, ridichi, ceapa si alte plante si sa le vindeti in extrasezon ca plante bio, precum puteti vinde si in sezon ce produceti in gradina, inclusiv fructe sau poame de padure pe care ori le culegeti de acasa ori din padure. Puteti vinde rasaduri primavara devreme.
4. puteti sa culegeti si vindeti: ciuperci, plante medicinale (menta, musetel, coada soricelului, macese), alune, fructe de padure. Puteti sa cautati si trufe daca plantati si aluni.
5. puteti sa faceti sucuri si sa le pasteurizati de petale de trandafir, flori de soc (care cresc gratuit).
6. puteti sa faceti apicultura, va luati o familie de albine si incepeti sa recoltati si sa ajutati florile din gradina si de pe camp sa polenizeze, faceti un bine mare naturii si bugetului, producand miere 100 % naturala
7. puteti sa faceti o mica balta in care sa aveti pesti, pe care ori ii vindeti, ca atare ori sa ii vindeti uscati sau afumati
8. puteti creste pasari in sistem cat mai liber si sa le vindeti carnea, ouale si penele (gaini, gaste, rate, bibilici, prepelite, curci, fazani)
9. puteti creste animale pentru carne, lana si lapte (vaci, oi, capre, porci, iepuri), bineinteles toate natural, puteti produce iaurturi naturale si cu fructe daca vreti, smantana sau branza. De asemenea puteti vinde animale (miei, purcei, iepuri), aici ar mai intra si cresterea de chestii mai ciudate ca lipitori, rame, melci, struti si alte animale exotice
10, puteti sa munciti ceva pe internet ca de exemplu: un blog pe care sa ii invatati pe altii cum sa gradinareasca, sau doar aratati ce faceti, puteti sa predati lectii de chitara sau sa faceti videochat cu orice scop (educativ sau amuzament), puteti sa lucrati ca designeri, arhitecti, vanzari si cred ca sunt cateva zeci de meserii care se pot face din fata calculatorului, dar din mijlocul gainilor si matelor sau din varful dealului pe un laptop cu stick de internet, se pot castiga bani (si pierde) din jocuri gen poker sau pariuri sportive, dar cei mai multi si siguri probabil vin din publicitate. Mai sunt unele meserii pe care le puteti face pe internet cum ar fi: in domeniul IT, sa faceti traduceri, contabilitate sau sa oferiti consultanta.
11. puteti sa va asociati cu vecini si sa faceti un brainstorming si vedeti ce puteti sa oferti si lumea sa aibe nevoie de acel serviciu, puteti avea o mica firma de burlane, sau montat pompe, ori facut toalete ecologice, fose septice, amenajat interioare si exterioare, de facut pavaje din piatra naturala, de facut locuri de veci, eventual puteti face o brutarie, o fabricuta de lactate, o fabricuta de mezeluri ecologice si traditionale sau poate una de conserve si muraturi, fabricuta de sucuri naturale pasteurizate, de gemuri  sau pateuri, puteti ambala plante medicinale bio si uscate, puteti vinde fructe si legume uscate, puteti sa aveti o palincarie sau sa produceti otet natural de mere.
12. puteti sa faceti agro turism (cel putin asta vreau eu sa fac in Maramures), daca stati intr-o zona turistica puteti sa oferiti romanilor si stainilor un trai autentic de acum 100 de ani sau de 2000, puteti sa cazati la tarife mici sau chiar prin donatii, puteti sa ii plimbati prin paduri, pe la muzee si case memoriale, puteti fi chiar voi ghizii si sa le ziceti si aratati ce vor sa auda si sa vada,  cu alte cuvinte putem sa le oferim o vacanta de neuitat in care sa manance natural si gustos + ca puteti sa ii implicati in toate celelalte activitati curente (ii puneti la sapa, la animale, la coasa, la carat cu roaba, la fan, ii duceti dupa ciuperci, la pescuit, la obiectivele turistice sau creati voi obiective turistice). Ii dati iarna cu sania.Vara ii duceti in amonte si ii lansati cu barca. Tot in domeniu puteti sa faceti o pensiune adevarata sau un restaurant ori poate un magazin mixt, cu produse ce au nevoie taranii (spaghete, fructe in extrasezon, paine) si unelte de gradinarit, seminte de plante, pomi fructiferi).
13. Se poate sa si faceti naveta ocazional la oras sau sa lucrati in mediu rural ca profesori, invatatori, functionari locali (primarie, posta, gara).

Lista va continua... si se va modifica in functie de comentarii :), Am uitat sa mentionez ca se pot face mai multe activitati dintre cele amintite mai sus, in functie de vremea de afara si de sezon, dar nu uitati niciodata sa va simtiti bine.

Vreau sa inchei prin a pleda ca acum exista mult mai multa informatie si posibilitati sa traiesti mai bine la sat decat in urma cu 10 ani, prin simplul fapt ca ati reusit sa cititi acest articol pe care aproape sigur nu l-ati fi intalnit intr-o revista sau cotidian national.

Un comentariu: