joi, 3 octombrie 2013

Alunia lui SandrinIlie

Visul meu cel mai mare a gasit in cele din urma o varianta prin care sa se manifeste, imi doream de cand ma stiu sa fac un bine omenirii sau macar Romaniei, daca la inceput vroiam sa fiu ambasador, presedinte sau cercetator in cele din urma am tot scazut visul pana la multumirea sa plantez mai multi copaci si pomi decat s-au pierdut din cauza mea in mod direct sau indirect, asa ca ca in ultimii ani ma chinuia mereu gandul cum sa fac o lume mai buna si plantand mai multi pomi fructiferi pentru hrana si oxigen + lemn fara ca sa stic afacerile unor oameni dar sa fie o sursa sigura de hrana si imbratisata de toata lumea.

In septembrie 2013 aceea dorinta de a imbunatati lumea prin plantarea de copaci a gasit o solutie, raspunsul mult asteptat si cautat ani de zile se pare ca este alunul si in continuare voi explica de ce:
1. cel mai important lucru e ca alunul da oxigen, reducand poluarea (aer proaspat) si ofera casa pasarilor
2. da fructe - cunoscute sub numele de alune sau filbert
3. da polen pentru miere
4. da lemn pentru foc sau unelte(se fac cozi de grebla si diverse obiecte din acest lemn elastic si rezistent).
5.creste oriunde pe teritoriul ROmaniei si suporta toate tipurile de sol, nu necesita ingrijiri sau atentie deosebita.
6. se preteaza excelent in orase sau pe post de gard viu, exista aluni care cresc sub forme de tufe sau sub forma unui singur pom, in orase sunt ideali pentru ca inafara de scopul decorativ si cele mai sus amintite + dimensiunilor mici, prezinta avantajul suprem ca fructele lor cad pe jos si nu se fac pasta ca la mere, dude sau prune unde sa consideram ca indiferent de soi nicio aluna sau ciorchine de alune nu poate ucide un om sau zgaria o vopsea de masina sau macar sa o murdareasca, deci dupa mine e pomul perfect pentru parcurile din orase, oamenii pot sa culeaga de pe jos fructele, fara sa se urce in copaci si sa riste cazaturi, fara sa se faca mizerie urat mirositoare.
7. alunele se pot depozita anii de zile, crude dar mai ales prajite, se folosesc in facerea produselor de patiserie (prajituri, creme, ciocolata)
8.cojile sau fructele pot fi folosite in scop decorativ
9.frunzele pot sa fie folosite pentru compost sau ca izolatie naturala
10. este foarte rezistent la frig dar face fata cu brio si la calduri ridicate
Update: 11. la radacina alunilor cresc celebrele trufe, multi au livezi de aluni doar pentru aceste nestemate culinare.

Cred ca cele 10 motive sunt destule, ar mai fi si altele dar poate se inteleg din urmatorul text:
Trebuie sa fie mai multe soiuri de aluni pentru ca unul singur nu polenizeaza, se recomanda sa fie minim 3, dar eu as pune in toate parcurile sa fie cat mai multe soiuri, s-a ajuns la concluzia ca daca pui seminte de la acelasi alun nu ies aluni asemanatori si acestia sunt foarte diferiti unul de altul, de asemenea se recomanda punerea in pamant a alunelor intregi care sunt cele mai mari.
Alunele se pun in pamant preferabil toamna dar si primavara, in luna noiembrie ar fi cel mai bine, soiul meu preferat este Alunul turcesc, din cauza ca sunt ca niste pomi si nu tufe, nu cresc mari, cam 15 m, produc niste ciorchini cu 4 pana la 15 alune, ce-i drept nu prea mari dar sunt gustoase, acest alun nu are importanta economica dar poate din asta e si mai bine, pentru ca are coaja groasa si alunele nu au aceeasi dimensiune si mai ales nu sunt mari, dar pentru copii si oameni nu ar conta, in felul asta esti sigur ca nu se vor organiza firme care sa le colecteze pentru vanzare si vor avea oamenii alune toata toamna si tot anul de dupa cu putin efort (trebuie doar sa le culeaga de pe jos, pentru ca toate cad singure).
Partea proasta pentru majoritatea fermierilor care cultiva alune este ca atrag veveritele, pe mine nu m-ar deranja sa vad veverite cum strang alune prin parcurile din Romania, inca ar fi un lucru superb sa fie cat mai multe pentru ca in orase exista maidanezi, soareci, porumbei, ciori si cateva pasarele, in rest fauna e redusa.
Despre alunul turcesc puteti citi mai mult pe wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Corylus_colurna
as planta langa el pentru polenizarea incrucisata niste alune mari sau portocalii.
Prezinta un avantaj extraordinar prin faptul cum se inmulteste, in primul rand exista puieti care pot fi cumparati si plantati si acestia sunt docili, daca se face inmultirea prin seminte acestea pot fi ulterior altoite pentru a transmite exact aceleasi caracteristici ale unui soi bun de exemplu. O alta metoda de inmultire o reprezinta marcotarea sau musuroire, se ia o creanga, se apleaca si se ingroapa in pamant, apoi toamna urmatoare se taie de planta mama si se obtine o noua planta cu aceleasi caracteristici, exista pe internet destule informatii despre aceste tehnici.
De asemenea, alunul este o specie valoroasa, cu fructe placute la gust si constituie un aliment foarte hranitor datorita continutului mare în uleiuri (50-73%), proteine (12-18%), vitamine, saruri minerale.Alunele pot fi consumate in stare proaspata, sau prelucrate in produse de cofetarie ori pot fi utilizate pentru extragerea uleiului.
Alti arbori prietenosi cu alunul ar fi Arinul si Fagul, dar in general orice foios poate sa ii fie frate, cred ca doar Carpenul este concurent cu el pentru ca au cam aceeasi structura si cresc cam la fel.

Vreau sa va impartasesc niste poze de la prima incercare de recoltare a alunelor si apoi voi incerca sa le inmultesc:
asa arata fructele si ciorchinul de la alunul turcesc
 Coji de alune
 Detaliu al cojilor:
 In toata cantitatea de alune am gasit si niste anomali:
Aluna intreaga, aluna pe jumatate decojita, aluna decojita, coaja de aluna, stadiile alunelor:
 Puse la depozitare: alunele din stanga sunt pentru consum ca au forme neregulate si se ridicau la suprafata apei, cele din dreapta sunt cu alunele pentru samanta, iar in mijloc tot alune pentru samanta dar se poate observa ca sunt un alt soi care face polenizare incrucisata cu cele turcesti, sticlele de plastic au decupaje multe ca sa patrunda aerul desi am inteles ca se pot pastra foarte bine si in recipiente de sticla fara aer.
 cele 2 feluri de alune care le detin si vreau sa le inmultesc, in dreapta sunt cele turcesti

Pagina facebook : https://www.facebook.com/pages/Alunia/1404534843109146
pagina grup pe facebook pentru cine vrea sa se implice si sa ma ajute sa imi indeplinesc visul:
https://www.facebook.com/groups/392228050904732/


materiale video pe youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=Co7nrn2ZfAY&list=PLA401DE19575786D6

4 comentarii:

  1. Este o diferenta intre polen si miere. In rest, mi-a placut articolul. Chiar caut idee de gard. Iar ideea cu aluni mi se pare geniala. O voi pune in practica chiar primavara asta. Acum, intrebarea mea este: sa seman alunele in coaja?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. desi articolul e lung, nu am specificat pentru ca inca nu stiu sigur, lumea se contrazice pe subiectul acesta, alegerea mea este urmatoarea: daca poti sa spargi alunele fara sa deranjezi miezul atunci de ce nu, iar daca nu atunci pune aluna direct in pamant, eventual crapata (desi nu pot sa inteleg cum un firicel de viata atat de slab iese dintr-o cochilie de 3-4 cm care de abia o spargi cu ciocanul - cele turcesti). Alunul ar trebui sa iasa singur pentru ca si ghinda sau nuca produce planta de la sine (desi ar fi mai usor sa iesi din nuca decat din aluna).

      Ștergere
    2. cochilia are 1 - 2.5 mm, in varf poate si 3

      Ștergere
  2. Probabil coaja se decompune treptat in sol (in cateva anotimpuri), iar umiditatea crescanda starteaza cresterea embrionului. Coaja serveste in acest fel ca fertilizant. E doar o presupunere, nu neaparat acesta e procesul...

    RăspundețiȘtergere