joi, 17 octombrie 2013

Ce plante poti cultiva in casa?

Teoretic poti sa plantezi in camera sau balcon ce legume si plante aromnatice doresti, practic ar fi bine sa plantezi 3 tipuri de plante:
-aromatice , pentru ca iti plac unele, sunt scumpe sau greu de gasit.
-legume care iti plac dar care produc mult si in acelasi timp sunt scumpe pe piata, ar fi o prostie sa cultivi porumb in apartament
-legume si fructe care iubesc caldura (cele exotice) si nu poti sa le cumperi de la taranii din piata.

Inainte sa te gandesti sa plantezi ceva, pe langa pamantul si recipientele in care doresti sa le pui, sa te gandesti ce plante companion are planta care doresti sa o plantezi, ce poti sa faci ca sa nu aibe daunatori si sa cauti informatii despre planta (mai mult la cele aromantice), ca sa vezi daca sunt un pericol pentru sanatatea ta, de exemplu daca elimina substante in aer sau daca iti consuma mult oxigen (se gasesc informatii si pe wikipedia, NASA este foarte interesata de plante care sa le duca in spatiu si le testeaza), succes in cautari.

Acum sa vorbim practic despre ce plante cresc altii in apartament:
1. Rosii, ardei si vinete, inafara de vinete, celelalte doua legume sunt destul de scumpe mai ales in perioada decembrie - iunie, exista multe varietati si poti sa iti alegi ce iti place, sa zicem ca vinetele poti sa le pregatesti si ti la congelator pentru salata si zacusca daca vrei poti sa iti faci toamna destul de ieftin, dar rosii si ardei, pe langa ca mananci tot anul, acestora le creste pretul si de obicei cele importante din Turcia sunt crescute cu pesticide, cam prea multe, in schimb poti sa cresti in apartament, fii atent la ce soi iti alegi si alege-l pe cel care iti place si ti se potriveste nevoilor. Eu as pune si ardei iute, e bun la ciorba tot anul.

2. Morcovi si ridichi, morcovii nu prea merita crescuti pentru ca trebuie sa fi atent cu ei si kg-ul este ieftin, plus ca ar trebui ceva spatiu, dar ridichile ar merge super, mai ales varietati albe care cresc mari, scoti o ridiche si faci o salata, ridichile au pret ridicat, sunt mai putin pretentioase si sunt gustoase plus ca sunt disponibile pentru tine tot anul.

3.Cartofi, ai putea sa cresti cartofi (da e mult mai eficient decat morcovii chiar daca de multe ori kg-ul e foarte ieftin), poti de exemplu sa convertesti sau sa construiesti un dulap, practic ai un recipient mare cu pamant in care pui cartofi, daca ai acces la radacina poti sa furi cartofi tot anul si planta sa creasca in continuare), in mod conventional nu se merita sa cresti in apartament

4.Fasole si mazare, fasolea e scumpa tot anul, tu poti sa ai pastai proaspete oricand, poti sa plantezi atat fasole pitica (oloaga) ori din aia care se intinde pe araci, sti si tu cum sunt in casele de la tara care cresc plante din alea agatatoare, de ce sa nu fie fasole, arata la fel, poti sa faci tablouri sau perdea din ea si in acelasi timp comestibila si sa nu uitam ca e o perdea naturala cu floricelele.

5. Ciuperci, nu prea se potrivesc in lista aceasta, dar poti sa le faci un ecosistem pe balcon, pivnita sau in camara, poti sa plantezi champinion sau pleutorus, exista si ciuperci la cutie care sunt crescute in zat de cafea.

Puteti creste orice planta aromatica, pentru ca aveti mereu o sursa de verdeturi proaspete la indemana si fara sa platiti un ban pe ea si cu aspect decorativ, de ce sa tineti flori decorative cand puteti sa aveti plante folositoare decorative?


Cum as face eu:
in acelasi ghiveci lung, cum sunt cele de la flori as planta cateva boabe de fasole si seminte de castraveti si salata, ca se inteleg bine. Castravetii as pune mai putini ca se intind si oricum au productie buna pe un fir, salata o las sa creasca si cand vreau sa mananc rup cate o frunzulita de la baza, si tot asa

alte recipiente ar fi cu rosii, cateva cepe si fire de usturoi, ardei, ridichi, ardei iute

impreuna cu dulapul de cartofi as pune mazarea si fasolea.

Va doresc sa aveti rod:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu