marți, 28 aprilie 2015

Discriminarea pe baza de rasa, etnie, sex, varsta, orientare sexuala, religie

Toata lumea stie ca discriminarea e un lucru naspa (rau), parca nu e asa rau ca rasismul cand de fapt eu cred ca discriminare = rasism.  A discrimina pe cineva in functie de sex, varsta,religie, etnie, orientare sexuala, e tot rasism sau de fapt rasism nici nu exista fiind o discriminare pe baza de rasa. Vreau sa scriu un articol amplu si probabil o sa il editez toata viata. E o problema asa de grava si delicata ca incepand din 2015 cand pun bazele acestui articol e posibil sa se schimbe si lumea si sa fie istorie (si imi doresc asa sa fie).


La 18 ani am avut toate caracteristicile unui roman care nu ar putea fi discriminat si totusi ma simt discriminat acum. La 18 ani eram, cetatean roman, etnic roman, ortodox, sex masculin, orientare sexuala heterosexuala, alb caucazian, am primit drept de vot, de a invata pentru a conduce o masina si a intra in baruri (in unele cu taxa, explic mai incolo), chiar daca nu aveam dreptul de a fi ales.

Intre timp mi-am dat seama ca sunt si eu discriminat si nu cred ca e un om care sa nu fie discriminat si cel mai rau e ca sunt idioti care discrimineaza (pisam-as pe ei!).
Am mai observat ca protectionand sau incurajand anumite grupuri si cerand drepturi pe care majoritatea nu le are, se intampla ca o minoritate sa fie favorizata si implicit o majoritate sa fie discrimindata. Traim intr-o lume complexa si DISCRIMINATORIE!

Sa incepem sa punem punct pe "i" si sa apasam cu forta "degetul murdar pe rana deschisa" a omenirii.

O sa incep cu discriminarile la care suntem supusi in ordinea cronologica (cum ti se intampla in viata), ca sa nu ma repet inutil si sa incurc merele cu perele.

Discriminarea pe baza de RASA si ETNIE

Am avut norocul sa ma nasc intr-o familie de romani din Romania, deci totul bine pentru mine, de mic esti invatat sa eviti tiganii (gabori, caucazieni nomazi, aia cu papuci ascutiti, cu mustata si palarie de mexican si femeile cu fuste inflorate, fac burlane) precum si de romi (un fel de pachistanezi-indieni, sunt mai bronzati ca tiganii, si in general mai saraci si contribuie la antireclama Romaniei in strainatate). Cu ungurii (maghiarii) si ucrainienii sau alte etnii slab reprezentate era ok sa te joci, desi parca erau ei mai reticenti sa aibe prieteni romani.
Cred ca oamenii sunt rasisti (discrimineaza pe baza etnica sau rasa), chiar daca nu constient. E mai greu sa angajezi un tigan sau ungur pe un post daca e un candidat roman si sa zicem ca au terminat toti 3 aceeasi facultate, aceeasi specializare, sau ai fi inclinat sa crezi ca ungurul si tiganul stiu o limba in plus sau ca sunt mai luptatori avand in vedere ca nu prea multi reusesc, dar si asta este tot o discriminarea, singura metoda etica sa ii departajezi ar fi sa le dai o proba si fiecare sa dovedeasca ce sa faca, dar sa fim seriosi nu exista corectitudine.
Eu ca majoritar m-am simtit exclus (un sinonin mai slab al discriminarii), doar cand sunt anunturi de genul: angajez maghiar (in loc sa scrie vorbitor de limba maghiara, daca esti roman si sti maghiara de ce sa nu poti sa te angajezi, oricum majoritata anunturilor sunt: limba maghiara constituie avantaj. Exista si locuri speciale pentru etnici, de exemplu sunt date spatii in camine sau locuri la buget la facultate, nu prea stiu ce inseamna asta, inseamna ca sunt niste oameni de mana a 2-a si au nevoie de criterii speciale sa prinda un loc, pentru diversitate, sau se cauta un om care poate termina facultatea mai usor doar prin simplul fapt ca e rrom. Sustin educarea rromilor (e singura sansa pentru ei si pentru noi), dar la facultate nu mi se pare corecta sintagma si nici nu mi se pare corect sa fie clase pentru Rromi, sa fie clase normale si sa fie si curs obtional de limba Rromani, ca roman sa ai posibilitatea sa inveti in acea clasa.
Cred ca am trecut la nivel constient de discriminarea aceasta in functie de rasa si etnie, parca la un momentdat toate filmele americane erau obligate sa aibe cel putin un negru intre primii 5 actori principali, dar si asta e o discriminare daca filmul este despre Mihai Viteazul (care probabil ca nu a vazut negri in viata lui).

http://www.buzzfeed.com/nickguillory/heres-a-video-that-compares-life-as-a-black-and-a-white-pers?utm_term=4ldqpj5&bffbvid#.vm9NWGgaR

Discriminarea pe baza de SEX

Baietii se joaca cu masinute, fetele cu papusi, baietii au voie sa stea afara, fetele nu au voie. Baietii poarta blugi, fetele poarta fuste si machiaj si poarta cercei de la 2 ani. Daca e cineva nepotrivit si e lasat sa se exprime, o sa sufere, devine bataia de joc de la gradinita pana la sfarsitul vietii, singura problema e ca sunt lasati sa creada ca sunt prosti si raman la conditia asta toata viata, raman niste neadaptati.

Astea probabil sunt deprinderi de gen, si sunt genetice, o fetita e mai inclinata sa aibe papusi avand instinct de mama si un copil sa se joace du animale de plastic si masini ca are instinct de vanator.
Inca de la gradinita se fac discriminari pe baza de sex, se impart baietii contra fetele, toaletele sunt impartite (tot restul vietii).

Sa mergem dupa 18 ani, ca aici e chestia frumoasa.

Eu ca barbat ma simt discriminat fata de femei, eu inteleg ca femeile au fost discriminate si imi doresc egalitate intre sexe, dar feminismul uneori devine "femeile sunt mai importante ca brutele de barbati, merita favoruri doar pentru ca sunt femei". "Vreau egalitate, dar nu pentru catei" (Grigore Alexandrescu).
Discriminarea sexuala din punct de vedere fizic o inteleg, in scoala la aruncatul greutatii, viteza si alte probe atletice barbatii sunt superiori (deci in cam toate sporturile), probabil de aici a pornit discriminarea din moment ce barbatii sunt mai atletici. Echipe mixte sunt rare si probabil nu merg. E si asta discriminare sa nu poti sa aduci o femeie in liga de fotbal, sa faci viceversa iar nu ar fi corect, astea nu le consider discriminari deoarece nu e un drept sa fi cel mai bun. Cum nu consider ca discriminare un concurs de muzica sau modeling.

Discriminarea sexuala se intalneste uneori la munca (desi cred ca 2 persoane care fac acelasi job si sunt de sex diferit castiga la fel de mult, daca nu se intampla asa e clar o discriminare), barbatii castiga in medie mai mult pentru ca isi aleg sarcini mai grele si mai bine platite, de exemplu putine femei se gasesc in armata sau constructii.
Mai ar fi si discriminari pe baza de aparenta fizica, dar alea sunt subconstiente si greu de dovedit, discriminare fata de un om bolnav, un om albinos sau problema de piele sau par, un om cu handicap fizic dar care ar putea face o anumita treaba.

Exemple de discriminare:
Angajez vanzatoare, ospatara (acestea sunt 90 % dintre anunturi, barbatii se angajeaza pe tura de noapte sau la paza).

La un club, Femeile au intrarea gratuita, barbatii 10-50 lei, femeile au ceva consumatie gratis (pe langa faptul ca in general barbatii platesc nota). Aici sunt multe lucruri in neregula, Deci clubul discrimineaza clientul principal, cel care da banii si face consumatia. Clubul te discrimineaza pe baza de sex, o femeie inteligenta ar refuza ca partenerul ei sa plateasca si sa intre, ori in cel mai rau caz ar face jumate-jumate desi cel mai bine ar fi dat clubul in judecata pentru discriminare. Adica ori intram toti gratis, ori platim toti, nu ne discriminam pe baza de sex. Aici multe femei nu vad nimic in regula, dar daca ar fi invers, li s-ar parea normal? La o prima intalnire consumatia ar trebui platita in mod egal, dupa 2-3 luni, daca unul dintre parteneri castiga mai bine ar fi normal ca acela sa plateasca in majoritatea cazurilor .

Discriminare in advertising, nu ai mustata nu ai reducere de 10 %, pai femeile si copii, pe ei nu ii vrei drept clienti?

Exista multe exemple de dublu standard, unul scurt ar fi: daca un baietel de 5 ani saruta o femeie de 35 de ani, este aclamat, e un campion si un erou, daca o fetita de 5 ani saruta un barbat de 35 de ani, barbatul este bagat la inchisoare pentru corupere de minori si pedofilie.

Daca o femeie de 35 de ani seduce si, face sex cu un tanar de 16, totul este in regula, asta daca nu e profesoara si este data afara, dar daca un barbat de 35 de ani seduce si face sex cu o tanara de 16 ani, acesta ajunge la inchisoare.

Esti un gentleman daca ti usa, si o doamna daca nu lasi usa sa se inchida dupa tine.
Discriminare celebra fata de barbati, cand s-a scufundat Titanicul pe o barcile de salvare s-au urcat femeile si copii, pe una dintre ele au urcat si barbati, pe cealalta nu, desi mai erau locuri, crescand numarul victimelor. Cati barbati si cate femei au murit, ca numar si ca procent? Pe copii inteleg sa ii favorizezi in astfel de momente ca ei sunt viitorul si orice om intelege ca acel copil are mai mult de trait.

Discriminarea pe baza de VARSTA
Poti sa muncesti de la 16 ani (de ce nu si inainte, part time, pentru bani de buzunar?)
Pana la 18 ani, nu ai drept de intrat in cluburi si de condus autoturisme, la 18 ani si o zi le ai pe ambele, te poti imbata si ignori legea ca nu ai voie sa conduci beat, te urci pe o masina de 3,5 tone si spulberi o nunta sau o inmormantare (poti omori zeci de oameni).
La 18 ani poti sa votezi dar nu ai dreptul sa fi ales, aici as propune un examen pentru dreptul de vot ca la permis auto, adica cu ce e mai senil un mos de 95 de ani care crede ca Iliescu e presedinte fata de un copil de 10 ani care e la curent cu politica. Ce conteaza varsta cand ar trebui sa conteze doar ratiunea si cunostintele civice. Testul sa se dea o data la 10 ani, iar dupa 65 de ani din 5 in 5 ani (ca sa nu voteze si morti, ca pana acum).

Batranii nu au drept de munca, alte firme nu angajeaza oameni peste 45 de ani, nu au prospetime dar poate au vointa de munca si au o experienta in munca. Nu conteaza varsta, conteaza ce sti sa faci si cat de repede te adaptezi.

Cel mai bun exemplu de discriminare pe baza de varsta sunt politele RCA, adica companiile te discrimineaza doar pentru ca esti tanar si trebuia in 2014 sa platesti si de 15 ori mai mult pentru aceeasi masina fata de minim. Pentru varsta nu ai niciun drept sa discriminezi, nu e normal ca un tanar care nu a gresit cu nimic, sa plateasca pentru alti tineri, un tanar care conduce responsabil si preventiv are si reflexe, un batran de 65 de ani, care nici nu mai stie regulile de circulatie (ca au evoluat si unele s-au schimbat) care conduce sau nu o masina la fel de batrana ca el si care incepe sa nu mai vada, are taxa de 10 ori mai mica. Poblema e ca aceste asigurari sunt obigatorii!!! deci pentru toata lumea, nu e normal sa fie discriminare, ar trebui sa fie taxa unica din moment ce e OBLIGATORIE! Experenta este compensata prin reflexe, nu e normal ca un batran fara permis sa aibe o asigurare de 10 ori mai mica decat unul tanar ce are reflexe si cunostinte. Cred ca ar trebui testati toti soferii din 10 in 10 ani, iar cand esti pensionar si ai mai mult timp, sa fie din 5 in 5 ani, Sa nu trebuiasca sa obtina 22 de puncte, sa fie suficiente 14 din 26, la 13 repeti testul.
Mi se pare socant la o masina de 1108 cm3, sa platesc 1 500 Lei pe an, la o vechime de 7 ani a permisului, fara incidente. Iar un mos fara permis sa plateasca 150 lei  si chiar daca are permis.

Urmeaza religia si orientare sexuala. Doua probleme opuse dar depinde cine priveste sunt boli ambele, una sau niciuna. Astea sunt si mai complicate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu