vineri, 13 septembrie 2013

Gard natural pentru toata lumea

Ai nevoie de un gard, dar poti sa alegi ce fel de gard doresti, depinde foarte mult si de vecini si ce vor ei, cred ca majoritatea doresc un gard metalic sau de lemn prin care nici sa nu se vada, nu-i nimic, poti sa il dublezi plantand ceva natural sau daca te intelegi chiar bine cu vecinii poti sa propui una dintre urmatoarele variante:

1. Voi incepe cu cele care nu au viata prin ele dar sunt naturale: zid de piatra rotunda sau din alea stancoase, le poti folosi ca niste lego-uri. Ziduri de lemn, acestea pot sa aiba mii de forme si variatii + culori, poti chiar sa le faci din nuiele, poti sa combini cele doua metode intr-una singura, poti sa folosesti ca material de lipire lutul, sau sa faci direct zidul din lut dar trebuie sa il protejezi de ploaie, partea rea e ca se poate strica usor, partea buna e ca poti sa adaugi si sa modifici foarte usor. Poti sa stivuiesti boci sau fan pe gard, ca sa aibe si scop functional.
2. Gard de flori, cea mai simpla metoda ar fi sa fie din tufe de trandafiri, le pui foarte dese si poti avea ca produs secundar petalele si sa le faci dulceata sau suc, ori aduci un stup si ai miere de trandafiri, sunt mii de varietati de tufe de trandafiri, poti sa faci un canal de piatra in care sa pui trandafirii si in felul asta sa nu se mai extinda unde nu iti doresti.
4. arbusti fructiferi tot asa in sant, acestia ar putea fi: coacazul, agrisul, murul, catina, maces, paducel, porumbrar toate acestea sunt comestibile sau medicinale si poti alege ce iti doresti
5. arbori: poti sa folosesti salcami pentru florile lor si pentru mierea care o poti obtine, si sa nu uitam ca ei cresc inalti foarte repede si excesul de lemn poti sa il folosesti.
6. pomi fructiferi, daca vrei sa intinzi fir intre ei (deci mai rari) poti planta orice pomi fructiferi, mai recomandati ar fi prunii, datorita configuratiei lor si tepilor de cand sunt tineri, nu sunt tentanti pentru fauna si o duc bine in Romania reprezentand aproape 50 % din totalul fructelor cultivate la noi in tara.
7. alte variante ar fi salcia sau dudul, acestea 2 pot sa fie foarte usor dirijati cum sa creasca, deci ii poti impleti sau incovoia cum vrei si au o crestere foarte rapida. Un plus pentru dud pentru ca are si fructe:)
niste exemple se pot vedea aici http://www.inspirationgreen.com/living-willow-hedges.html
UPDATE: 8. Aluni, nu uitati sa puneti aluni turcesti, sunt foarte buni din urmatoarele motive: nu fac mizerie, pentru ca fructele lor nu sunt zemoase, frunzele lor nu sunt toxice si se pot folosi la compost sau chiar saltea in pat sau izolatie, fructele (alunele) pica singure, nu trebuie conservate special, sunt curate, usor de cules (la acest fel de alun), din ele nu se face tuica deci e strict pentru consum, nu trebuie intretinut prin tundere, fiind salbatic stie el cate crengi ii trebuie, dar e maleabil si poate capata orice forma dorita, lemnul sau are mare valoare energetica si se poate folosi la confectionarea obiectelor care se fac in general din lemn, dur si usor, atat in gospodarie cat si bucatarie, cu el intentionez sa fac sa progreseze Romania, daca nu descopar alt pom mai bun intretimp, sa nu uitam ca are aspect placut, furnizeaza aer curat bogat in oxigen si e companion bun celorlalte plante si animalelor.

Optiunile mele ar fi in functie de mediu si posibilitati, dar o sa dau variante posibile, de exemplu daca as avea o livada in care am niste oi si capre, as lega un fir intre pomi si ar fi gata gardul, nu as mai avea nevoie de alt gard, as folosi pur si simplu ultimul rand. Daca am un teren si vreau sa locuiesc si ingrijesc gardul as face un gard din agris, trandafiri,mur si salcami + ca as avea un stup de albine. Daca as vrea sa fie foarte inalt as integra si duzi, dar ei pot sa fie in acelasi timp loc de odihna pentru uli si sa imi manance gainile, deci incerc sa evit, pe salcam nu i-am vazut sa se puna. Daca am un teren si vreau sa il inconjor dens dar nu prea locuiesc acolo, as pune pruni, porumbrari, duzi si maces sau catina, in orice caz nu as pune o planta invaziva cum e salcamul, ca e foarte greu de scapat de ea.

Ideea finala e ca nu exista o reteta exacta pentru toate terenurile din tara si inafara de asta exista o diversitate de preferinte, este recomandat sa fie mai multe specii de plante si sa nu fie o monocultura, aceasta oricand poate suferi o boala si sa se usuce gardul si in final sa putrezeasca sau dimpotriva sa fie invaziva si sa nu ai cum sa scapi de planta. Cu alte cuvinte gandeste-te ce iti place si fa-ti un gard unic si fructifer care iti da si oxigen:), nu construi un gard de beton sau fier care consuma mii de litri de petrol care nu numai ca se termina dar si polueaza, ceea ce se traduce prin banii cheltuiti pana ajunge gard unde vrei sa il pui. Un gard natural cere timp, costa mai putin si ofera multe beneficii.

Un comentariu:

  1. Dar ce distanță este recomandata la plantare intre pomi/arbusti dacă avem in vedere crearea unui gard mixt asemenea celui prezentat mai sus?

    RăspundețiȘtergere