marți, 12 mai 2015

Pariu cu cota mare in pomicultura

Am vazut niste pomi la Auchan la 2 lei/bucata, redusi de la 14 lei, problema e ca acesti pomi sunt aproape uscati complet, sunt juliti, aveau varfuri rupte. Dar am zis sa pariez ca pot sa salvez cel putin unul, in fond ar merita chiar daca s-ar salva unul singur. I-am taiat pe toti 4 de unde mai erau putin verzi ca primul din stanga (nu are niciunul muguri porniti si sunt destul de juliti). Am pariat 8 lei si castigul ar fi de 56 Lei, dar orice rezultat pozitiv se incaseaza si nu se pierde biletul (bonul fiscal).

Cel cu eticheta colorata e singurul piersic Redhaven altoit pe Corcodus.
Ceilalti 3 sunt meri altoiti pe portaltoi MM 106. Din cele 3 soiuri:  Golden Delicios, Red Marble si Idared.

La 2 dintre ei radacinile nu prea erau dezvoltate, ba pareau si taiate sau rupte, la ceilalti 2 aveau cresteri albe. Varga era cam jumate uscata si cine stie de cate ori le-a fost rupt varful si cata umezeala au pierdut. Eu le-am uns cu slanina in capat, atat.

Acum astept sa vad daca se prind si vreau sa ii tratez doar cu apa.

Eu Pariez ca se prind 3. Deoarece natura rezista si se adapteaza oricaror pericole, voi ce pariati?



UPDATE 08.06.2015

Pariul a fost castigator, toti cei 4 pomi dau semne de viata, am pariat ca natura supravietuieste chiar in conditii grele, de exemplu pomii care cresc pe acoperisuri de case.
O sa postez pozele cu mugurii ce au dat in vegetatie, noroc ca mai erau, la unul credeam ca nu mai sunt muguri, dar inainte de toate va povestesc cum am salvat niste pomi cu 2 lei bucata.

Cand i-am plantat am dat cu grija jos rumegusul, i-am pus in groapa si apoi am pus restul de rumegus uscat ce l-am pierdut in timp ce desfasuram nailonul de pe radacina. Desi multe radacini erau frante si doar 2 aveau radacini noi (albe) pana la urma s-au prins toti.

Dupa ce l-am plantat si tasat usor cu piciorul, am udat bine, cate o galeata de 7 L la fiecare pom, cam 3 galeti de 10 L la toti 4.
2 saptamani i-am lasat in pace, nu le-am dat apa (am ales sa fac asa ca daca ne este sete sau ne ingheta picioarele si bem foarte multa apa la rehidratare sau daca iti bagi picioarele inghetate in apa fierbinte nu iti e prea bine. Stiind ca ii e sete si nu a baut apa de cateva luni si avand mediul schimbat direct in natura am zis sa ii las ragaz sa se adapteze. Nu i-am tratat cu nimic, nicio substanta.

Pe urma ocazional la 3-4 zile, le puneam cate 2-3 cani de 250 ml la fiecare, eu ii ud dimineata ca apa rece sa nu ii opareasca, mi se pare ciudat sa ii ud cu apa calda seara. I-am udat mai mult cu apa de ploaie colectata in butoi, am impresia ca apa de la retea are clor si parca inhiba cresterea bacteriilor.

Intre timp doar i-am admirat, am rupt daca erau muguri care nu imi placeau sau sufereau (in cazul in care erau) si am hotarat sa nu rup mugurii pana la toamna, avand in vedere radacinile ce le au sunt in stare sa duca toate crengutele noi, daca as rupe din ei parca vad ca intra unele radacini in conservare.

Natura lupta si trebuie inteleasa, nu luptat impotriva ei.

Se pot vedea niste rosii pe langa ei, cred ca le face bine impotriva puricilor.

In continuare cateva poze de azi:

Fotografie de ansamblu, cele 4 bete din coltul stanga sus (dupa rosie).
Aici am incercat sa prind dintr-un unghi mugurasul mare de la un Mar, Piersicul pe corcodusul ce iese din altoi si in stanga este Marul care s-a salvat primul, dupa piersic. Intentionez sa las corcodusul, sa adaug pamant sa faca mlada la anu radacina si sa il indepartez de port altoi, apoi sa il ingrop mai adanc sa nu mai dea mlazi. Corcodusul vreau sa il tin pentru productia de portaltoi, pe viitor.


Aici e penultimul mar ce s-a salvat, din pacate a pornit cu un singur mugure, asa arata in stadiul 2
 Piersicul s-a salvat primul, si jos se vede corcodusul ce voi incerca sa il marcotez si sa ii fac radacina proprie, in loc de 4 pomi o sa fie cel putin 5 :))

Acesta este primul mar salvat, am zis ca ii las toti mugurii ca radacina e mare si ii poate duce, mai alesc ca ii ud o data la saptamana cu putina apa.


 Aici se poate observa in detaliu ultimul mar care s-a salvat, mai sus nu erau muguri dar se pot observa cei 2, acesta a fost primul stadiu.


Eu am spitalul de pomi/pepiniera, intre randuri de vie, e posibil sa fi ajutat si umbra.

duminică, 10 mai 2015

Cuier de lemn cu agatatori metalice - cost productie circa 50 lei

Am realizat un cuier demonstrativ de lemn cu agatatoare metalice, acestea se gasesc in foarte multe magazine de unelte si bricolaj, am pus 5 feluri de agatatori si 3 poze cu agatatoare L, care sunt de 3 feluri, pentru ca am vrut sa arat ca sunt multe modele, si credeti-ma mai sunt multe, eu as vinde asemenea cuiere (lacuite cu orice nuanta) la 70 lei (cuierul cu 5 agatatori la alegere de circa 70 cm latime, 16 cm inaltime si 4 cm grosime, cu 2 holsuruburi de prins in perete si 2 dibluri)


Acum sa va povestesc ce va trebuie sa va faceti singuri daca aveti un smirglu, un firiz, o bormasina, aracet si timp.

Va trebuie:

4 bucati de lemn de grosime 40 X 40 mm (sau ce vreti voi, eu de 42 mm am facut), lungi de 60 (atat am facut eu) - cam 12-20 lei (3 m sunt suficienti)

5-6 agatatori sau eu as pune 9 L-uri (in imagine sunt de 3 feluri tot demonstrativ) - de la 2 la 9 lei /bucata.

6 holsuruburi pentru tabla (astea sunt mai ieftine) sau pentru inox, de grosime 3,5 mm, inaltimea maxim 40 mm, preferabil cap in forma de V sau bombat, in gaura de sus am pus bombat in aia de jos am pus ca V, sus pentru tabla si jos din inox, abia se vede diferenta. - cam vreo 2 - 7 lei
holsuruburi de 70 mm, pentru prinderea intre cele 4 bucati de lemn. - vreo 2-5 lei
2 holsuruburi de prins in perete, eu am luat 2 de 90 mm si grosime 5, am zis ca 4 trece prin cuier si 5 in perete, am luat si dibluri de 5 lungime. - 2 lei
3-4 dibluri de lemn si putin aracet. - 2 lei
ulei sau lac - 5 -  20 lei

Strategia de actiune:

Acum sa va povestesc cum am facut sa nu se vada capete de holsurub si nici cum se prinde in perete. Al doilea l-am prins in primul cu 4 holsuruburi, peste l-am pus pe al 3-lea si l-am prins in al 2-lea cu alte holsuruburi, la al 4-lea nu am mai putut sa prind cu holsuruburi pentru ca s-ar fi vazut capurile pe partea de sus (dar in general nimeni nu e asa mare si nu ar vedea ce e in capatul cuierului si l-ati putea realiza mai ieftin, posibil mai rezistent si mai usor), dar eu am facut gauri cu bormasina, am pus aracet in gauri si pe lemne, am batut diblurile din lemn si apoi am batut al 4-lea peste al 3-lea.

Pe urma am pozitionat agatatoarele, cum as vrea sa arate, am prins holsuruburile de sus.

La a 2-a agatatoare si a 4-a, am prins putin holsurubul, am introdus holsurubul de bagat in perete acolo unde urmeaza sa fie agatatoarea, si apoi partea din jos, ca sa se monteze pe perete se desurubeaza unul dintre cele 2 holsuruburi ce tin agatatoarea, se prinde in perete, iar apoi se pun la loc holsuruburile din agatatoare, presupun ca e usor de montat, pe perete, arata foarte elegant si nu se vede cum a fost facut, este extrem de rezistent, mai ales daca se pune si aracet, folosirea diblurilor de lemn nu are cum dauna, din moment ce agatatoarele nici nu stau prinse in bucata prinsa cu ele. La acelasi model dar cu agatatoare mult mai ieftine din L-uri infiletate se pot pune 4 pe randul 2 si 5 pe randul 3 (de sus in jos)

In continuare niste poze cu produsul demonstrativ (pentru a se vedea cateva variante de agatatoare).

Ca agatatoare as recomanda a 2-a din stanga, are o suprafata mare, e rezistenta, distanta intre coarne e mare, se poate masca diblul foarte usor, tine suplimentar cele 2 elemente principale (nu ca ar fi cazul).