duminică, 16 februarie 2014

De ce mananc (si) carne?

Raspunsul firesc este: pentru ca am evoluat in acest sens, de aproape un milion de ani, si ca noi ca specie datorita varietatii hranei avem capacitatea sa ne crestem singuri carnea, ouale, laptele si mierea si sa ne punem intrebarea: oare este normal sa "exploatam" alte fiinte, oare e etic?

Eu nu mananc nici nu vreau sa mananc preponderent carne, sunt convins ca e bine sa fie o selectie si varietate de plante si alimente de consumat, inclusiv obtinute de la alte animale. Eu ma ghidez dupa urs, ce mananca el pot sa mananc si eu  (+ mai multe feluri de ciuperci), cu singura exceptie ca noi din cauza gatitului si a faptului ca mancarea gatita se pastreaza mai mult timp am devenit asa de destepti si bineinteles prima mancare gatita nu au fost legume inabusite ci o bucata de carne pe bat pusa in foc.

De asta stapanim planeta, pentru ca ne-am dat seama cum sa gatim mancarea si sa vanam cu inteligenta si nu cu viteza sau forta, noi suntem singurele animale care stiu sa intretina un foc (sa zicem un fulger care loveste un pom si se aprinde sau incendiu de padure, alte animale nu stiu sa il foloseasca, dar noi stim sa il si producem). - Ca fapt divers, bricheta a fost inventata inaintra chibriturilor si este considerata cea mai mare inventie a omenirii, cand oamenii moderni au discutat cu niste oameni ai tribului au fost la ei si unul dintre ei a fumat o tigara si avea o bricheta, si astia erau cel mai mult incantati de acel obiect magic care facea foc, exploratorii moderni se gandeau ca ce o sa ii impresioneze cand o sa vada elicopterul imens cand vor pleca, dar surpriza, seful tribului le zice: "normal ca puteti zbura, doar puteti sa faceti foc din palme") - in continuare si la triburile astea care nu sunt inca moderne si care mai sunt triburi, stiu sa foloseasca focul, nu e unul care sa nu stie, desi sunt care nu fac agricultura si sunt toti vanatori/pescari si culegatori. Pur si simplu nu exista oameni inapoiati care sa nu gateasca carne si asta e singura diferenta fata de restul animalelor (pentru ca e stiut ca sunt animale care stiu sa faca si sa folosesca unelte).

Sunt oameni care traiesc doar mancand carne si lapte (deci 0 legume si fructe), sunt oameni care traiesc mancand doar carne cruda (ceea ce mi se pare putin ciudat, dar si noi consumam carnati afumati si slanina in sare sau sunca), mancam gatita pentru ca e mai gustoasa si mai usor de descompus de catre tractul digestiv.

Noi suntem frati cu maimutele, cum sunt magarii si caii, sau cainii dingo cu hienele si lupii, sa stiti ca maimutele nu refuza carnea, chiar puteti vedea pe youtube maimute care mananca sobolani sau chiar pui de antilopa, nu le vedeti frecvent facand asta pentru ca au abundenta de fructe si radacini, care sa fim seriosi sunt mai usor de prins si nu necesita efort fizic (+ de asta nu au descoperit gatitul la foc). Dar de asemenea nu gasiti maimute in cercul polar dar gasiti eschimosi si siberieni care mananca foarte multa carne si lapte.

Recomand documentarul acesta BBC pe cine vrea sa ma creada pana aici.


Astia care vor sa ne interzica (in cele din urma) noua sa consumam carne vin cu argumente de genul: noi avem tractul digestiv de 10-12 ori mai mare decat corpul, la fel ca ierbivorele. Nimic mai fals, nu cred ca oamenii au 80-90 cm la maturitate, pentru ca tractul are cam 9 m. La carnivore zic ca e de 3 ori mai mare decat corpul (pai noi nu suntem carnivori, suntem omnivori si avem exact intre, probabil ca ursul, si consider ca am fi trebuit sa avem si mai mic decat ierbivorele pentru ca noi gatim si legumele nu numai carnea, dar asa vom evolua in alte sute de mii de ani).  Se mai zice ca nu vanam si nu mancam carnea cruda ca atare, ba da sunt care mananca si sunt vanatori, nu vanam toate animalele pentru ca am deveniti constienti ca le-am face sa dispara de tot din vina noastra si am invatat sa domesticim animalele si sa ne crestem mancarea. Si am invatat ca gatita are gust mai bun si nu se strica asa repede.
Ca nu avem canini si dinti pentru sfasiat, pai avem canini pentru sfasiat dar am evoluat intr-un milion de ani sa gatim hrana si sa o taiem cu ceva si nu ne trebuie sa sfasiem ditamai bucata, dar atunci maimutele de ce mananca, daca pot, carne, cu aceiasi canini.

Mai sunt si care nu sunt de acord sa mancam lapte, oua si miere, zic argumentul stupd ca suntem singurii care consumam produse de la alte animale (sunt tampiti ?), ursul mananca miere de albine, majoritatea pasarilor consuma ouale altora si puii (noi macar nu le facem sa dispara prin metoda asta). Lapte nu stiu care animale la care consuma, dar stiu ca astea domestice dau mult lapte pentru ca asa au fost selectionate sa dea lapte cat mai mult, dar porcul mananca lapte daca ii dai si mananca si pisica (la care se pare ca aparent nu i-ar fi bun, dar la tara 90 % lapte mananca).

Trebuie sa spun aici ca exact din acest motiv exista animalele acestea, pentru ca ne sunt utile, si toate rasele de animale domestice au fost create de oameni prin selectie (evolutie) si mutatii (vezi iepure angora). Este extrem de trist ca animalele in timpul "cresterii" lor sunt torturate sau crescute in conditii foarte proaste si aglomerate (stresate), si indirect consumul de carne duce la astfel de practici si uneori la distrugerea de ecosisteme pentru plantarea se plante furajere pentru animale. Se poate sa iti cresti singur hrana sau sa cunosti cine o creste pentru tine (inclusiv) carnea si animalul ala sa fie ucis in mai putin de 10 min (pentru scopul ala e crescut si traieste o viata mai buna decat ar fi trait in salbaticie, are rost sa amintes cum ucid carnivorele animalele si mai ales puii acestora, in chinuri teribile si cum ii mananca de vii?).

Legat de distrugerea ecosistemelor pentru productia de carne, aici nu e de vina carnea, se poate crea ecosisteme prin consumul de carne, de ex desertul poate sa redevina ecosistem prin cresterea bovinelor, aici va dau si o dovada.

Exista un articol foarte bun scris de un om de stiinta din Australia, care implora oamenii sa nu fie vegani si vegetarieni pentru ca distrug tara foarte repede, din cauza ca au nevoie de mai multe legume si fructe pentru hrana (si care nu se poate produce in toate anotimpurile, iar proteina e proteina e indiferent de origine). Se ara mai mult si mai multe animale pierd ecosistem si sunt ucise in practicile conventionale de produs legume si fructe (chiar si gradinaritul organic). El zicea ca cel mai bine ar fi sa consume kanguri, aia sunt ca ierbivorele de mai sus. Este important si ecologic sa mananci carne ca ierbivorele se pot hrani cu plante pe care noi nu le putem consuma si absorbi substante din ele, ca tot a venit vorba, oamenii au un singur stomac ca majoritatea carnivorelor, nu 4 ca vaca sau nu suntem ca iepurii care mananca se caca niste bilute mici si apoi mananca bilutele alea cu alta mancare si tot asa (fac acest lucru pentru ca sa absoarba cat mai multe substante) si rezultatul final, dupa ce trec de 2 ore prin organism sunt cacarezele care le stim cu totii.

Daca o sa devenim vegani e clar ca o sa involuam, vom pierde adaptibilitatea si aptitudinea de a consuma mai mule feluri de hrana, picand din prima pozitie a lantului trofic, si sa se stie, in caz ca ar mai fi un razboi mondial si se va ajunge sa murim de foame, voi manca vegani pentru ca ei au hrana mai curata, sa ii vad cum vaneaza ei morcovi sau cum ii cresc in conditii de razboi, oricum e clar ca daca o sa fim ca niste maimute ne vor vana carnivorele si ne vor manca (nu ca nu se intampla deja din astea).

Sfatul meu este sa mancati putin din fiecare, orice exces e rau pentru organism, carnea e cea mai buna leguma, poti sa o mananci doar pe ea si sa supravietuiesti 100 de ani (am scris anterior mai mult), dar nu recomand, eu voi consuma saptamanal carne, pentru ca este gustoasa si hranitoare, si daca ai un stil de viata activ poti sa mananci slanina cu ceapa si mamaliga, ca acum 30 de ani si sa traiesti 100, daca ai mai sedentar poti manca si carne, dar mai putina, sau cu mai putina grasime.

Daca nu mancati carne si nu respectati animalele care s-au sacrificat ca sa fie gustoase pentru voi, puteti cauta de asemenea documentarul de pe youtube, probabil tot de la BBC, despre cum simt plantele si cum zbiara dupa ajutor cand sunt atacate de pradatori, daca va luati dupa numarul de morti de la o cina, e destul de corect sa spui ca pentru lapte, oua si miere, nu trebuie sa moara nimeni din vina voastra, in schimb ca sa mananci o salata trebuie sa intrerupi viata catorva legume :)), in schimb poti sa tai o vaca la un an si mananca din ea o familie si lapte cat doresc.

Cei care mancati carne, incercati sa o cresteti singuri, sa mancati de la cineva care are grija de animale si nu le tortureaza, cel mai bine ar fi sa si cunoasteti de unde provine aceasta carne. Pentru ca in carnea aia din supermarket e adevarat ca sunt antibiotice dar si plantele acelea contin pesticide. Iar un fermier bio (organic) poate sa nu foloseasca niciuna, pentru ca animalele tinute in iarba nu au nevoie de antibiotic ca nu sunt inghesuite si nu au cum sa se imbolnaveasca.

Intelegeti ca nu este sustenabil sa mancam toti legume si fructe, ne mai trebuie o planeta pentru toti, probabil carnea viitorului sunt vacile de carne care pasc si lupta cu desertificarea si in acelasi timp imbogatesc pamantul si ecosistemul, probabil si oile, caprele nu prea cred ca ele sunt cam selective si cred ca iepurii la fel (ei aproape au distrus Australia cand au fost introdusi) in schimb recent am vazut un documentar in care au dus Lupi in parcutl Yellowstone si aia au imbogatit tot ecosistemul si chiar relieful (cine s-ar fi gandit). Sa fi omnivor (deci sa mananci carne, lapte, oua si miere), e mult mai sustenabil (deci etic) decat sa mananci exclusiv legume.


update-uri si de reintegrat in articol pe viitor

legat de ce face un omnivor pentru animale si ce face un ierbivor, incercand sa apar omnivorul: el le da viata (oua in incubator), hrana buna, grija sa nu se imbolnaveasca si sa nu le chinuie pradatorii, caldura si iubire, apoi la sfarsit le ucide in 2 min si le aduce un omagiu si respect consumandu-le carnea, la fel si pasarea ii multumeste pentru faptul ca a existat si a trait o viata buna, aia este rasplata ei

tu ce faci pentru ele inafara sa le protejezi sa nu existe (pentru ca nu le poti elibera in natura ca dispar rapid din cauza pradatorilor, am uitat sa zic ca in chinuri), daca le ti ca animale de companie, ti se pare normal ca sa fie inchise, pentru amuzamentul sau placerea personala? Eu sunt pro Existenta animalelor domestice, pentru ca nu se mananca cele salbatice pana la epuizare (bine ca ne-am dat seama, si nu am eliminat concurenta) si inteleg ca exista atatea rase doar pentru ca le-am selectat si inmultit ca sa existe dar sunt impotriva torturarii lor (in baterii supraetajate sau la sol) pentru mine limita intre tortura si acceptabil este la gaini atunci cand are toate penele e destul de ok


se pare ca ar trebui sa mancam mai mult de 70 % din diete, din cauza evolutiei din ultimul milion de ani, nu am spus in articol, dar voi specifica, sunt multi vegani care au renuntat la stil si mananca putina carnita ca le pica parul, era sa le moara copii pentru ca erau anemici si galbejiti si etc… uite parerea stiintei:http://www.gnolls.org/1444/does-meat-rot-in-your-colon-no-what-does-beans-grains-and-vegetables/

3 comentarii:

  1. Buna! Argumentele nu prea au logica, iar frazele sunt luuungi si alambicate. Atatea cuvinte insiruite doar ca sa te scuzi ca iti place carnea. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca e obligatia noastra sa consumam carne si nu ma scuz, si da imi place carnea in anumite preparate si consumata moderat, nu mananc mici dar mananc slanina, carnati sau sunca

      Ștergere
    2. hmmm..... nu e usor sa NU MANANCI CARNE...CORECT...sunt multe ASPECTE_ FOARTE REAL asta...insa ASTA NU E ARGUMENTATIE CA SA NU PASCA OILE CAPRELE ETC SI SA NU FIE INTRODUS LUPUL
      VEGANII SUNT CA NISTE OAMENI CU CASA LA CURTE FATA DE CINEVA DOAR CU APARTAMENT
      sa MANANCI DOAR CARNE -GATITA- SI SA TRAIESTI 100 ANI ...NU STIU ...poate DOAR CARNE-CRUDA adica NEGAtita- din animale sanatoaSe...CINE STIE?...MAI PROBABIL...la fel doar sa mance legume slabe caloric>>>gen brocoli...NU STIU DACA POATE SA TRAIASCA...POATE CU MORCOVI INSA...doar cu morcovi>>> E MAI viabil.... ma rog>>> argumentatiile CU a fi mai destept pe carne gatita doar...decat doar cu morcoVI...NU STIU UNDE E CAZUL:) insa DESGUR...NU TREBUIE SA TE DOAR PE MORCOVI...ORI DOAR PE CARNE... INSA EXISTA POSIBILATI SA PRODUCI HRANA ABUNDENTA VEGETARIANA... SUNT insulari PE LANGA africa CARE MANANCA FRUCTE IN GENERAL...FOARTE SANATOSI...NU CELE DE LA NOI DIN COMERT...E "DESTUL" DE SANATOS SA CONSUMI INSA SI LAPTE CRUD-NETRATAT LA FOC- SI SANGE-CRUD- CA DIETA MAJORITARA SI E MAI SANATOS DECAT CARNE CU BRANZA ETC DECI E MULT DE MUNCA... NU STIU DACA AS BEA SANGE...dar daca as fi in africa as alege poate sa intep vaca si sa beau sange plus cantitati mici de carne si alte ierburi..decat carne cum se mananca la alte triburi...si INUITII mananca multa grasime...au nevoie mai ales acolo...inainte de balena etc
      erau niste asiatici care mancau doar turte cu orez si grasime de IAC...atat in general...erau mai sanatosi si ei...etc
      SA nu MANANCI CARNE_LAPTE_OUA ...fara sa ai ce-ti trebuie...CUNOSTINTE SI SA FII TRECUT PRIN PROCES....MAI ALES FARA LOC...mai grau

      Ștergere